HappyFlow, zwem - en loopteam
  • Home
  • Zwemmen
  • Lopen
  • Inschrijven
  • Over ons
  • Blog

Think, Focus, Flow

Hoe kun je gelukkig (Happy) worden door crawl te zwemmen?

11/18/2014

3 Reacties

 
Door te zwemmen zal je fit worden, en een gezond lichaam is een basisvereiste voor een gezonde geest, wat op zich weer een voorwaarde is voor geluk. Maar er is meer, door te leren zwemmen met happyflow zal je een methode ontdekken die jou misschien dichter bij jouw geluk brengt. De neuropsycholoog Paul Ekman identificeert zeven variaties in de familie van geluksgevoelens.  Associeer jij deze gevoelens ook met geluk?



        1.Plezier

        2.Het genoegen van een uitdaging

        3.Opluchting

        4.Opwinding, ontdekking van iets nieuws

        5.Verwondering, bewondering, respect

        6.Sensueel plezier (in elk zintuig)

         7.Kalme vredigheid


Hoe kunnen deze emoties ontwikkeld worden in het zwemmen? Hieronder pik ik er enkele uit.

Het genoegen van een uitdaging:  

In een vorige blogpost heb ik het concept flow besproken, waarin werd gezocht naar de optimale ervaring. Een uitdaging is een sleutel tot flow. Een uitdaging kan heel stimulerend werken. De voorwaarde is dat de uitdaging groot genoeg is, en toch haalbaar is. Indien een taak te moeilijk is, dan zal er enkel frustratie ontstaan. Indien de taak te gemakkelijk is, dan zal er verveling optreden. De kunst is om een uitdaging te vinden die beroep doet op je vaardigheden, en die een optimale moeilijkheidsgraad heeft. Wanneer je de uitdaging aangaat dan voel je opwinding en vaak ook plezier. Het proces waarbij je doorzet in de momenten wanneer het soms moeilijk is om je doel te bereiken, dragen bij aan het plezier. Het proces van het doorzetten geeft je vertrouwen, nadien kan je fier zijn op je verwezenlijking. De crawl-slag is een technisch heel uitdagende beweging. Als beginnende zwemmer is een doelstelling om binnen een maand vlot 600 meter crawl te kunnen zwemmen waarschijnlijk niet haalbaar. Maar indien je een realistische houding aanneemt over je leerproces, en de tijd neemt om de slag te beheersen, dan kun je een uitdaging scheppen die je stimuleert. Het unieke aan de benadering in HappyFlow is dat we stap-voor-stap te werk gaan. Eerst leer je in specifieke ‘dril’oefeningen nieuwe bewegingen aan. Het leren van elke driloefening kan als een uitdaging worden beschouwd. Elke oefening leert je een nieuwe vaardigheid die je dan later zult kunnen integreren in de volledige crawl-slag.

Opwinding, ontdekking van iets nieuw:

Je voelt de uitdaging om de oefening ‘zo goed’ mogelijk te doen, dus de techniek goed uit te voeren en zo crawl te leren. Je vind het spannend om crawl te leren. De kunst bestaat erin  om de oefening zo ‘bewust’ mogelijk uit te voeren, met je aandacht. Het is pas door te bewegen in het water dat je de subtiele spiercoördinatie ontwikkelt. Het gevoel om jouw eigen optimale balans in het water te vinden zal je leren kennen tijdens het oefenen. Bij elke beweging die je bewust uitvoert zal je een beter inzicht ontwikkelen en zal je lichaam leren ontdekken hoe je zo soepel mogelijk door het water kunt bewegen. Elke sessie in het water zal je beter worden in je slag, omdat je telkens een nieuwe manier zult ontdekken om beter te zwemmen. Indien je met een nieuwsgierige blik leert zwemmen, zal je niet alleen veel sneller je techniek leren, maar je zult er ook veel meer plezier aan beleven

Sensueel plezier (met alle zintuigen):

Zwemmen door het water kan een zalige ervaring zijn, omdat je het lichaam door het water voelt glijden, omdat je hart op een aangename manier voelt bonzen, je spieren zich ontwikkelen, je het genoegen beleeft van de sensatie van snelheid door het water, en geniet van een kalme efficiënte beweging. Indien je zo gestroomlijnd mogelijk door het water wil leren bewegen, dan is het de kunst om zo oplettend mogelijk je zintuigen te activeren. Daarom beginnen we telkens met te glijden als superman door het water. Hierdoor zal je lichaamsbewustzijn ontwikkelen, waardoor je in staat zult zijn om beter te voelen hoe je bewegingen je stijl beïnvloeden. Dankzij het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn zal niet enkel je techniek sterk verbeteren, maar zal je tegelijk veel intenser en bewuster je beweging gewaarworden. Je zult leren bewuster voelen hoe je lichaam door het water beweegt, hoe je hand het water grijpt, en hoe de rollende beweging van je bovenlichaam je extra kracht geeft om sneller en vlotter te zwemmen. Je zult leren gefocust kijken naar een specifieke onderdeel van je beweging, bijvoorbeeld hoe je hand ontspannen hangt in het water tijdens de skate-fase in het water (het eerste deel van de glijd-fase). Tegelijk zal je ook een open gewaarwording ontwikkelen die je toelaat om te ‘zien’ hoe je hele lichaam synchroon door het water beweegt. Daarnaast zal je leren luisteren naar je beweging. Hoe stiller je door het water beweegt, hoe minder weerstand je zult opwekken in het water. De zwemmers die in het bad het water hoog laten opspatten of wilde bewegingen maken, hebben heel veel energie nodig om vooruit te geraken. Hoe eleganter je door het water beweegt, hoe minder weerstand je zult ontwikkelen. Door geduldig te oefenen zal je leren om een ‘zen’-gevoel in het water te ontwikkelen. Een van de technieken om dit te leren is om te luisteren naar je arm en je elleboog die het water verlaten, te luisteren of je de arm zo stil mogelijk terug in het water kan laten glijden, en hoe je met een krachtige, maar efficiënte slag van je benen er steeds in slaagt om zo zen en stil mogelijk door het water te glijden. Door te zwemmen zal je niet alleen een groot genoegen beleven, maar zal je tegelijk je zintuigen aanscherpen zodat je gewaarwording intenser wordt.

Kalme vredigheid:

Misschien ga je ook graag zwemmen omdat het je ontspant. Tegelijk is ‘ontspanning’ de sleutel van een goede crawltechniek.  Hoe dieper je leert ontspannen in de slag hoe vlotter je door het water kunt bewegen. Om goed te leren zwemmen heb je een aantal psychologische vaardigheden nodig, die je ook versterkt door op een gefocuste en ontspannen manier te oefenen. In HappyFlow leren we een methode die je op een heel aangename manier toelaat om zowel je psychologische en je technische vaardigheden te ontwikkelen. Goed leren zwemmen is immers veel meer dan enkel  een mechanische ‘techniek’ inoefenen. De techniek is uiteraard van wezenlijk belang, maar om in de beweging te ontspannen is je attitude minstens even belangrijk. Geduld en opgewektheid zijn enkele van deze vaardigheden. Indien je de bewegingen telkens met geduldige en rustige aandacht uitvoert, en je zelf de tijd geeft om te leren, zal je kalmte ontwikkelen. De kunst bestaat er in om kracht en souplesse te gebruiken en tegelijk te ontspannen in de ritmische vloeiende beweging. Door een nieuwsgierige aandacht te ontwikkelen, geduldig te oefenen en te ontspannen in je beweging zal je kalme vredigheid ontwikkelen.

 Zen en de kunst van het zwemmen, enjoy your Happyflow!

P.S.: In deze post heb ik uiteraard niet de pretentie om te beschrijven hoe je volmaakt gelukkig kan worden. Een gelukkig leven bestaat uit verschillende sleutels. Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat compassie of altruïsme een sleutel is tot echt geluk. Maar tegelijk geloof ik dat je door met een bepaald bewustzijn te leren zwemmen je een optimale ervaring kunt nastreven en beleven.  Focus, ontspanning, toewijding, verwondering, en kalme vredigheid, zijn enkele van deze vaardigheden die je zult verbeteren door bewust te zwemmen. De vaardigheden die je ontwikkelt in het bewuste zwemmen, kun je dan uiteraard ook toepassen buiten het zwembad.


Foto
3 Reacties
piet
11/18/2014 12:14:19 am

als we constant streven naar geluk, worden we daar ongelukkig van, schijnt het. Maar een uurtje zwemmen draagt zeker bij! ik kan er van genieten

Antwoord
Bram
11/18/2014 01:33:38 am

Dankzij de happyflow toch op een andere manier leren genieten van zwemmen! thnx

Antwoord
Katie Cooks link
12/12/2020 02:14:08 am

Appreciate you blogging this

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Fre

    Coach @ HappyFlow

    Archives

    Maart 2015
    November 2014
    Oktober 2014

    Categories

    Alles

    RSS-feed

HappyFlow, zwem - en loopteam vzw